Bestyrelsens beretning

Beretning for 2023
Aflagt af formand Kjeld Jensen

Velkommen til årets generalforsamling 2024.

Hvis I undrer jer over, at vi i år er her på Højbygård, er forklaringen den enkle, at bestyrelsen ønsker at spare de små 4.000 kr., vi skulle betaler i lokaleleje og til kaffe og kage i Det Vilde Køkken. Det betyder så, at forholdene er lidt simplere, men mon ikke det går.

Og når vi nu snakker besparelser, så er det også derfor, at bestyrelsen har fravalgt at udsende årsmærker i år. Udsendelsen vil koste mere end 5.000 kr. og de penge kan vi godt bruge andre steder.

Nok om penge – så allerførst – en kæmpestor tak til foreningens frivillige – nye som gamle. Det er vore aktive frivillige, der muliggør foreningens vitalitet, vækst og aktiviteter.

Samtidig vil jeg gerne byde vore mange nye medlemmer velkommen. Vi har i 2023 fået 52 nye medlemmer – og vi havde i alt ved årets udgang 307 medlemmer. Det er besty­relsen meget tilfredse med. Mange tak fordi I valgte at støtte Odsherreds Kulturhisto­riske Forening.

Her pr. 10. marts har 250 betalt kontingent for i år. Det er som det plejer.

Hvad har så kendetegnet 2023 ? Det kan siges kort: Fundraising og Gl. Brandstation i Anneberg Kulturpark.

Nemlig Fundraising til renovering af de forskellige rum og til indretning af udstillinger i Gl. Brandstation.

Vores fundraising er lykkes – foreningen fik i 2023 i alt 153.500 kr. i fondspenge – og stort set alle er søgt til renoveringen af Gl. Brandstation. Vi har p.t. 39.000 kr. tilbage og det rækker til de manglende arbejder og opgaver.

Stor tak til både NordeaFonden, Odsherred Kommune, GF-Forsikring og Dragsholm Sparekasse for flotte donationer.

Ud over haveholdets store arbejde med pasningen af museumshaven på Odsherreds Kulturhistoriske Museum og vore foredrag og skovture – ja, så har foreningen afviklet alle øvrige aktiviteter i Anneberg Kulturpark og brugt alle øvrige kræfter på den igangværende renovering.

Renoveringen af Gl. Brandstation.
Som vi oplyste på sidste års generalforsamling fik vi pr. 1. januar 2023 råderet over hele bygningen Gl. Brandstation. Vi fortalte i detaljer om vore tanker omkring udvidelsen og renoveringen af Gl. Brandstation. Vi forventede dengang, at renoveringen og opsætningen af udstillingerne ville være færdige senest omkring efterårsferien 2023.
Det skete ikke – og vi er overhovedet ikke færdige endnu. Og hvorfor så ikke?Fordi opgaven har været langt mere tidskrævende, omfattende og kompleks end forventet.

Lad mig give et par eksempler på, hvad vi har tumlet med:

Vinduesrenovering.
Vi måtte på grund af tidspres have en professionel glarmester til isætning af nyt historisk glas og udluftningsventiler. Tidspres fordi vi skulle nå at male alle vinduer med linolie, mens vi stadig havde det gode tørre vejr. Det nye glas er særligt historisk glas, der koster en bondegård. Glas og maling betalte Gitte Klausen.

Kloakrenovering
Vi måtte have en autoriseret kloakmester med gravemaskine til at udskifte en ødelagt regnvandsledning og efterfølgende have et anlægsgartnerfirma til at nedlægge de mange, optagne 107 kg. tunge kørefliser.

El-installationen
Hele den elektriske installation er fornyet og det har været enormt tidskrævende. Det har på godt og ondt i perioder fuldstændig styret vores renovering. Vi har hele tiden været klar over, at den eksisterende installation var utilstrækkelig og at der slet ikke var strøm nok i bygningen til at trække varmepumper, lys og andet el-udstyr (f.eks. køleskab og elkedel) samtidig.
Beslutningen om fornyelse af hele el-installationen blev truffet, efter at der opstod brand i den elektriske installation i den offentlige toiletbygning og det blev klart for Gitte Klausen, at de oprindelige gamle stofledninger udgør en reel brandfare. Vi har hjulpet med at nedtage de gamle kabler og opsætte nye kabelbakker m.v. Det har koste Gitte Klausen enormt mange penge. Vores held var, at der øst for bygningen lå et ubrugt kæmpeelkabel, som Gitte Klausen kunne tage i brug – og som Anneberg Kulturpark fremadrettet kan bruge som strømforsyning til koncerter på plænen, bilopladningsstandere m.v.
Desværre er gravearbejdet slet ikke reetableret, så det roder!

Vippeporten
Vippeporten i den østlige ende af bygningen er ændret til en gammeldags port med 2 portdøre, dvs. tilbageført til det oprindelige.

Ændrede planer
Og så har bestyrelsen også selv givet anledning til forsinkelser, ved midt på sommeren at bytte rundt på kommende udstillingsrum og depotrum. Det betød pludselig behov for en 3. varmepumpe – og et endnu mere presset budget. Og dermed en justering af hele renoverings­arbejdet.
Begrundelsen er, at vi samlet set får meget bedre faciliteter og ikke mindst bedre trafiksikkerhed.

Vandinstallation
Vand til det nye personalerum. Det har været et stort ønske at få rindende kommunevand indlagt og det så længe ud til at være en reel mulighed. I afklaringsfasen, som tog 2 måneder lå renoveringsarbejdet i det nye depotrum og personalerum ofte stille.
Vi måtte opgive projektet pga. af økonomi, da det ville koste mellem 35.000 kr. og 40.000 kr. at få offentligt vand indlagt. Dertil en årlig afgift på min. 3.000 kr. Udgifter, der slet ikke stod mål med vores behov. Så vi gik tilbage til campingvognsløsningen.
Beslutningen om ikke at installere kommunevand betød, at budgettet igen hang fint sammen.

Men hold da op hvor er det blevet godt – og hvor bliver den nye indretning en gevinst. Nu har vi alt samlet på ét sted. Det letter i den grad de frivilliges arbejde i dagligdagen.

Nu kan der godt sidde medlemmer og tænke: Hvorfor er det Odsherreds Kulturhistoriske Forening, der roder med alle disse opgaver – det må da være ejeren, der skal sørge for at udleje en funktionsduelig bygning ?
Det enkle svar er, at vi ikke betaler husleje, men har råderetten over Gl. Brandstation mod at drifte Velkomstcenter og udstillinger, lave familieaktiviteter og delvis vedligeholde bygningen. Det er altså noget for noget.

Tilbage udestår færdigrenovering og indretning af det nye udstillingsrum, samt forbedring af de 3 hidtidige udstillinger. Vi håber på at være færdige omkring sommerferien, men det kan også blive til efterårsferien.

Indtil videre har vore frivillige lagt flere hundrede arbejdstimer på stedet – fordelt på flere end 10 personer.

Formålet er stadig at gøre os mere synlige og gøre foreningen til en endnu stærkere sam­ar­bejdspartner med Anneberg Kulturpark og med Geopark Odsherred.
Alt med det sigte, at promovere Odsherred for kommunens mange besøgende.

Men naturligvis har vi jo også været aktive udenfor Anneberg Kulturpark i 2023.
Herunder er oplistet årets aktiviteter:

Haveholdet har sommeren igennem holdt museumshaven i smukkeste stand. De 5-7 lugekoner ordner fast have hver mandag formiddag.

Foreningen konstaterer med stor tilfredshed, at Museum Vestsjælland har øget museets ferieaktiviteter på Odsherreds Kulturhistoriske Museum.

18. januar besøgte vi Naturmedicinsk Museum på Københavns Universitet. Vi fik rundvisning og foredrag i der fantastiske spændende museum, der er nu nedlagt af sparehensyn. 20 deltagere.

14. og 15. februar var der Gamle lege og Arkæologi i Børnehøjde i vinterferien. Henholdsvis 78 og 117 deltagere.

22. februar afholdte vi et foredrag om En rejse i Hvideslægtens landskab med middelalderarkæolog Martin Pavon fra Museum Vestsjælland.
En rigtig god aften. 68 deltagere.

15. marts afholdtes årets generalforsamling. Over 30 deltagere.

22. marts afholdte vi foredrag om Hesselø – nok lille, men fuld af historie med lokalhistoriker Annie Brydegaard Danielsen. 88 deltagere.

11. og 12. april var der Gamle lege og Arkæologi i Børnehøjde før påskeferien. Henholdsvis 50 og 70 deltagere.

15. april var vi på kulturhistorisk skovtur i Jyderup Skov – skoven med de skjulte fortidsminder med pensioneret skovfoged Kjeld Jensen. Det var 3. og sidste tur i skoven. 35 deltagere.

Foreningens frivillige har siden først på sommeren været aktive i udbygningen af foreningens velkomstcenter i Anneberg Kulturpark, hvor vi også har afholdt 8 Gammel lege arrangementer, samt7 Arkæologi i Børnehøjde arrangementer.
Det har betydet, at vi ikke har haft kapacitet til også at være til stede på Odsherreds Kulturhistoriske Museum.

29. august deltog vi i Museum Vestsjællands fejring af 80 års-dagen for den danske regerings frasigelse af Samarbejdspolitikken med tyskerne. I Odsherred symboliseret ved flådens dengang største skib Niels Juel, der blev sat på grund ud for Anneberggård. En dejlig dag med knald i.

23. august afholdte vi foredrag om Mekongflodens Velsignelser – og forbandelser ved geograf Erland Jensen. Et spændende foredrag med 35 deltagere.

23. september gennemførte vi foreningens traditionsrige årlige bustur med 38 deltagere. Heraf var 24 fra Odsherred og 14 fra Holbæk Museumsforening – og helt usædvanligt ingen fra hverken Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner eller Kalundborg Museumsforening. Vi havde endda flyttet vores bustur fra den 16. september til 23. september for at undgå arrangements-sammenfald, da Malergårdens Venner havde et spændende arrangement på Hempels Glasmuseum netop den 16. september.

4. oktober var der inspirationsmøde til mulig opstart af en eller flere selvforvaltende studiekredse. 14 deltagere tilmeldt.

21. oktober var vi på endnu en kulturhistorisk skovtur med pensioneret skovfoged Kjeld Jensen. Denne gang i Høve Skov – en lille perle. 30 deltagere.

15. november afholdte vi foredrag om Union eller undergang med lektor Rasmus Glenthøj fra Syddansk Universitet. 28 deltagere.

I november og december var der åben Brandstation 8 gange, hvor familierne kom og lavede roelygter.

I december var der åben Brandstation 3 gange, hvor familierne lavede juledekorationer.

Desværre måtte vi i september aflyse en geologisk tur i Højby Grusgrav.
Grusgraven er tømt og reetableret som et nyt naturområde, så der var ikke noget at komme efter.

I 2023 lykkedes at opstarte 3 studiekredse: Vandvejen til Højby, Rørvig tingsted og Rørvig landsby. Men det er svært at skabe fremdrift i den enkelte studiekreds, når facilitator bor i Vietnam i vinterhalvåret.

Foreningen deltog i 2023 for sidste gang i kampagnen ”Ren natur”. Kampagnen har til formål at holde Danmarks natur fri for affald. Det formål støtter vi hjertens gerne – MEN et vilkår er, at der skal være deltagende børn. Vi har ingen børnemedlemmer i foreningen og ophører derfor med at deltage, selv om foreningen tjente 3000 kr. på arbejdet.

Lidt tal
Vi skønner, at lidt under 5000 børn og voksne har deltaget i foreningens aktiviteter eller besøgt os i Velkomst­centret i Anneberg Kulturpark. Så vores fælles indsats gavner og bliver bemærket. Det er så livgivende.

Gamle Lege                            1500
Arkæologi i Børnehøjde        925
Efterårsferieaktiviteter         730
Roelygtefremstilling                179
Juledekorationer                  169

Som noget helt særligt kan vi her i 2024 fejre, at det er 10 år siden, at foreningen begyndte at afholde Arkæologi i Børnehøjde.
Hold da op hvor har vore børneaktiviteter udviklet sig.

Lad os nu vende blikket udad – til vore ophav.

Som oplyst på sidste års generalforsamling arbejder Museum Vestsjællands med at flytte alle museets aktiviteter til det kommende nye museum ”Porten til Odsherred” på Grundtvigskolen i Nykøbing Sj.
Museet slår dørene op for aktiviteter og udstilling lørdag den 29. juni 2024, hvor vi selvfølgelig alle er inviteret.  

Haveholdet arbejder på at etablere en mindre museumshave i den gamle skolegård på Grundtvigskolen og i sidste uge donerede Nordeafonden 600.000 kr. til projektet. Et kæmpe stort tillykke til haveholdet og Museum Vestsjælland.

Årets beretning begyndte med en stor tak til foreningens frivillige. Jeg vil slutte med en stor opfordring til vore medlemmer: Bliv frivillig hvis du har lyst og mulighed.
Vi har den store glæde, at vi hvert år får nye frivillige, men med det aktivitetsniveau foreningen har og fremadrettet får, så har vi meget stærkt brug for flere frivillige – både i bestyrelsen og i de forskellige frivilligegrupper.
Så syntes du, at det vi arbejder med i foreningen er interessant, så er du hjertelig velkommen til at deltage.
Snak med en frivillig eller med en af os fra bestyrelsen, send en mail eller mød bare op.
Der er plads til alle og at være frivillig kræver ingen særlige kompetencer.

Som afslutning på en lang beretning vil jeg gerne takke bestyrelsen for det kæmpestore, lystbetonede arbejde I alle laver.  Det er så dejligt at være en del af det. Uden jer – ingen attraktiv forening.

Forbundne, forpligtet, for Odsherred – når nu vi er en historisk forening.