Afholdte aktiviteter

Foredrag 30. oktober 2024
Forfatteren Rasmus Dalland talte om Dansk landbrug i lyset af den grønne omstilling med udgangspunkt i hans nye bog:

Med udgangspunkt i sin egen slægt rejser Rasmus Hage Dalland rundt i Danmark. Han besøger en lang række bedrifter – fra en lille regenerativ markedshave med grøntsager, over effektive økologiske brug og til svineproduktion i storskala. Gennem møderne tegner han et billede af, hvad landmændene mener om den grønne omstilling og hvilke udfordringer, arbejdet med jorden byder dem.

27 deltagere mødte en engageret og vidende journalist og forfatter. Rasmus havde forsøgt at skrive bogen respektfuldt overfor de landmænd, han havde mødt, og samtidig nedtone egne meninger. Det var lykkedes, og det var der kommet en læseværdig bog ud af – som en af tilhørerne udtrykte det.

Rasmus redegjorde for landbrugets udvikling – fra 200.000 producenter efter 2. verdenskrig til ca. 6000 heltidsproducenter i dag. Han gjorde klart, at det både af hensyn til co2- og kvælstofudledning er nødvendigt med et kursskifte i landbruget, og klarlagde problematikken mht. hvem der skal reagere. Hvis producenterne venter på forbrugernes pres og forbrugerne venter på producenterne omlægning, kommer der ikke til at ske noget. En statslig indgriben ser ud til at være nødvendig, og den er meget uvelkommen i store dele af landbruget. På den anden side har det vist sig at frivillige ordninger ikke fører til resultater.

De 2 timer blev overskredet, da vi jo ikke kunne stoppe midt i en god og interessant, men også følelsesladet debat.
Rasmus opfordrede til, at vi udviste mere overbærenhed overfor hinanden – og at vi som forbrugere har en vis – om end lille – indflydelse på landbrugets handlinger.

Foreningens formand sluttede aftenen med at spørge, hvor mange af de tilstedeværende, der troede at landbrugets omlægning kunne ske ad frivillighedens vej? Ingen rakte armen op. Det er vel også urimeligt at pålægge landbruget det ansvar. Der er kun én til at træffe de mange og svære valg – og det er vores folketing.

Indvielse af den nye udstillings- og aktivitetsafdeling i Sprøjtehuset mandag den 14. oktober 2024
Glæden var stor, da vi efter 1½ års renovering endelig kunne åbne det nye aktivitetsrum og de to nye udstillinger i sprøjtehuset i Anneberg Kulturpark den 14. oktober.
Vi havde inviteret til en lille reception, og der mødte en masse interesserede gæster op.

Den nye afdeling rummer et familiehjørne, en udstilling om geoparken med særlig fokus på den lokale kulturhistorie og en udstilling om tang.
Efter receptionen deltog mange gæster i en rundvisning i den nye udstilling.
Læs mere her

Efterårsferien 2024
Så blev efterårsferien overstået  –  og hvilken ferie. Vi havde flere gæster end nogensinde før; det var fantastisk.
Vi skønner, at der i de 9 dage i efterårsferien, hvor der var åbent fra 11 – 14, samlet var over 1200 besøgende i Sprøjtehuset. Der var nogle dage så meget pres på, at vi først kom derfra kl. 15.30.
Legedag den 15. oktober kastede 270 gæster af sig – sikke et mylder. Men det forløb  uden problemer.
Arkæologi i børnehøjde den 16. oktober gav 205 gæster – og vi måtte hente de gamle detektorer frem. Der var stor spørgelyst, og det er jo herligt.


Vores nye tiltag – dragedag – gav 180 gæster. Det blev en blanding af krea og drager. Det er faktisk ganske svært at lave en drage, og det krævede mange spørgsmål, men Christian og Vagn var hjælpsomme og tålmodige hjælpere, så der blev lavet 15 drager. Vi gentager succesen næste år.
Tusind tak til alle, der deltog, og gjorde dagene til fantastiske dage for både gæsterne og os selv.

Kulturhistorisk aftentur på Skansehage
Onsdag den 21. august om aftenen gik vi på Skansehagen med pensioneret skovfoged Kjeld Jensen.
Skansehage er en naturperle, som Naturstyrelsen Midtsjælland af alle kræfter prøver at forhindre i at blive ødelagt af Rosa Rogusa. Men også andre farer truer lige netop her naturen.
Skansehage ligger i indsejlingen til Isefjorden og vokser år for år. Her er en skanse fra Englandskrigen først i 1800-tallet, Kolerahospital, Sct. Hans orm, Odsherreds ansvarsart Nikkende Kobjælde, bregnen Slangetunge, græssende køer, badende, lystfiskere og meget andet.

Sommerferieaktiviteter

Så gik endnu en gang legedag og arkæologi i børnehøjde.
Det var fint vejr til legedag tirsdag den 9. juli og det gav mange gæster – 97 gæster legede eller fik en fortælling om Anneberg Kulturpark.
Vejrguderne var ikke venlige onsdag den 10. juli, da vi havde arkæologi i børnehøjde. Det regnede næsten hele dagen, men nogle er ikke til at slå ud. 48  gæster kom og hyggede med detektorer og arkæologiske udgravninger i sandkassen.

Den 16. juli småregnede det lidt, men det generede tilsyneladende ikke legelysten. Vi fik 177 gæster den dag.
Den 17. juli lykkedes det endelig at afholde arkæologi i børnehøjde i tørvejr – og det kunne vi se. 82 gæster kom og gik med detektor på vores detektor bane.
Det var herligt at se så mange glade gæster.
Der var mange spørgsmål – især fra nye sommerhusgæster.

Så havde vi igen to fantastiske dage i sprøjtehuset. Til legedag tirsdag den 23. juli kom der 163 gæster og legede og hyggede. De fik historien om Anneberg Kulturpark og lidt mere, hvis de havde lyst.
Onsdag den 24. juli kom der 92 gæster, der gik med detektor, gravede i sandkassen og soldede. Der var også godt gang i vores spil, og gæsterne var der rigtig længe, hvilket giver mulighed for at fortælle om detektorer, gamle stenredskaber og arkæologers arbejde.

Den 30. juli var der 96 gæster til legedag og den 31. juli 85 gæster til Arkæologi i Børnehøjde, men de fleste kom ikke for at gå med detektor. De kom simpelthen for at høre Christian fortælle om området, som kulturparken er beliggende i.

Kulturhistorisk skovtur i Stokkerup Skov
36 glade gæster fulgte med rundt i Stokkebjerg Skov den 13 april.
Pensioneret skovfoged Kjeld Jensen var som sædvanlig garant for gode og spændende fortællinger og skovridder Jens Peter Simonsen gav et godt overblik over begrebet urørt skov, samt et interessant indblik i skovdrift og de mange overvejelser, som enhver ny aktivitet kræver.

Skoven tog smukt imod med et tæppe af gule og hvide anemoner og nyudsprungne bøge.

Påskeaktiviteter i kulturparken
Tidsdag den 26. marts havde vi legedag fra kl. 11 til 14.
Vi legede med gammelt legetøj inde og ude – det er ren familie hygge, og det er ganske gratis.
Onsdag den 27. marts blev vi alle arkæologer mellem kl. 11 og 14.
Vi gik med detektorer, fandt ting i græsset, gravede efter gamle ben og stenredskaber eller soldede som en rigtig arkæolog.

Ordinær generalforsamling
Den 13. marts 2024 har vi afholdt ordinær generalforsamling på Højbygård med et pænt antal deltagere.

Læs alt om generalforsamlingen her

Foredrag om Rørvig mølle
Onsdag den 28. februar havde vi besøg af Arne Jørgensen, Rørvig By og Land, og arkitekt Camilla Lyngtoft-Nyby, Rønnow Arkitekter, der fortalte om Rørvig Mølles historie og restaurering.


Engang var der tre møller i Rørvig, men fra 1842 kun én. Foreningen Rørvig By og Land har ejet denne mølle siden 1928, hvor man købte den af Rørvig Sogneråd. Foreningen har i alle årene haft et blandet, ja næsten had-kærligheds¬forhold til møllen, fordi vedligeholdelsen af møllen i alle årene har været en tung økonomisk byrde for foreningen og fordi den er byens smukke vartegn.
Rørvig Mølle er nu igen blevet restaureret.

Det var en rigtig solstrålehistorie aftenens 42 deltagere hørte.
De to foredragsholdere gav en meget flot og grundig gennemgang af restaureringen. De mange flotte billeder viste tydeligt en mølle, der trængte stærkt til en gennemgribende renovering. Camilla Lyngtoft-Nyby sluttede med at sige, at nu kan møllen også de næste 100 år stå som Rørvigs vartegn.
Den gennemførte restaurering er et smukt eksempel på, hvordan en gruppe lokale ildsjæle, der brænder for en sag kan lykkes med både at skaffe penge og ikke mindst gennemføre en omfattende restaurering. Naturligvis stærkt hjulpet af dygtige fagfolk. Den gennemførte restaurering har alt i alt kostet 7,3 million kroner, og heraf har foreningen Rørvig By og Land af foreningskassen betalt godt 1 million kroner – resten er skaffet fra fonde.
Sikke en bedrift. Den kulturhistoriske bagside er, at møllebyggere er et hendøende erhverv – og det er tvivlsomt om der i fremtiden kan gennemføres et lignende stort mølleprojekt. Det kan også i fremtiden blive svært at finde egnet træ til møllevinger i de danske skove.

Vinterferieaktiviteter i Anneberg Kulturpark
Tirsdag den 13. februar havde vi legedag og onsdag den 14. februar havde vi arkæologi i børnehøjde.
Legedagen var en fantastisk dag, hvor solen brød igennem. Det var lyst og 105 glade børn og voksne valgte på denne skønne dag at komme og lege i brandstationen  og udenfor i græsset.

Årets første aktivitet var en medlemsmagnet
Det eksklusive foredrag og talkshow med ejeren af Anneberg Kulturpark Gitte Klausen onsdag den 24. januar 2024 var et tilløbsstykke med over 70 deltagere.

I samtale med vores formand Kjeld Jensen indviede Gitte Klausens os i hendes visioner omkring Grønnegården og de efterfølgende opkøb i det tidligere Sindssygehospital Nykøbing Sjælland.
Du kan læse et udpluk af samtalen her